• geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada mantıklı bir insan olduğunu göstermiş ermeni siyasetçidir. ermenistan'ın en yakın komşuları olan türkiye ve azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmesi hatta geliştirmesi gerektiğini ifade etmiştir. ancak koçaryan bu sözlere ermenistan'ın hiç bir zaman türkiye'nin kucağına oturmayacağı şeklinde karşılık vermiştir. ermenistan'ın başında koçaryan'ın yerine geçmesi bu bakımdan türkiye tarafından desteklenmesi gereken kişidir.
  • "sınırları açın, soykırımı zamana yayalım çözüm bulalım." demesine rağmen türk politikacılar tarafından dikkate alınmamış olması diplomasimizin ne düzeyde olduğunu göstermektedir. zaten "soykırımı tarihçilere bırakalım" önerisi de ilk olarak kendisinden gelmiştir.

    kktc'yi tanıyacağını söyleyip şartlar oluştuktan sonra tanımayan azerbaycan'ı ve başkanı ilham aliyev'i görünce levon ter petrosyan'ı bölgede yeni açılımlar oluşturabilecek yegane kişi olarak görüyorum ben.
  • ermenistan eski cumhurbaşkanı. 1988 yılında karabağ'la ilgili faaliyetleri sebebiyle tutuklandı, serbest bırakıldıktan sonra siyasi hayatta rol aldı. ermeni ulusal hareketi'nin liderliğine seçildi. 1991’de yapılan seçimlerde devlet başkanı oldu.

    karabağ'da barış istediği için eleştiri oklarına hedef oldu. 1998 yılı şubat ayı başlarında istifa etti. "devlet başkanlığını vekaleten alması gereken parlamento başkanı babken ararktsyan'ın da petrosyan'la dayanışma amacıyla verdiği istifası da kabul edildi böylece meydan sertlik yanlısı rober koçaryan'a kaldı."
    petrosyan, kafkasya'da bir kürt devleti kurma, pkk'yı destekleme, (sözde) soykırımı gündeme getirme tekliflerini reddettiği gerekçesiyle muhalifleri tarafından hain ilan edilmişti. saray darbesi ve ölümle tehdit edilerek koçaryan tarafından istifaya zorlandığı iddia ediliyor.

    16 mart'ta ilk tur ve 30 mart'ta ikinci tur seçim yapıldı. 1 milyon 564 bin 582 geçerli oyun yüzde 59.48'ini aldı. seçime katılma oranı yüzde 68’di. siyasi çevreler, türkiye petrosyan’a destek vermiş olsaydı kesinlikle koçaryan kaybederdi demişlerdir.
  • hakkında "türkiye'yle yakınlaşmak istiyordu ama muhatap bulamadı; kimse kendisiyle ilgilenmedi" şeklinde yanlış yorumların yapılageldiği sabık ermenistan cumhurbaşkanı. görevde olduğu dönemde türkiye'de muhatap bulmuştur. ermenistan'a gidip kendisiyle defalarca görüşen türk devlet adamının adı alparslan türkeş'ti. türkeş bu görüşmelerden kamuoyunu da bilgilendirmiştir. (ben biliyorum örneğin ve bu bilgi gizli kapaklı kaynaklardan gelmedi bana) petrosyan'ın asıl muhatap bulamadığı cenah diasporaydı. ermenistan taraftarı olmaktan fazla türkiye düşmanı olan diaspora türkiye'yle ilişkileri geliştirmek isteyen bir devlet başkanına destek olmak bir yana yerinden etmek için elinden geleni yapmıştır. bunun sonucunda 1998'de görevden ayrılmak zorunda kaldı.
  • ankara'nin zamaninda radikallere yani tasnak partisi'ne karsi destekledigi politikaci. hükümet aclik bas gösterdigi dönemde ermenistan'a 100.000 ton bugday sevkiyati karari almistir. erivan-halep ucuslari icin hava sahasini acmistir. savas zamani azeri ambargosu varken ermenistan'a elektrik satisi karari dahi alinmistir. süleyman demirel tepkiler yüzünden satisi askiya almak durumunda kalmistir.

    ermenilere bu kadar jestte bulunan türkiye azerbaycan'daki iktidar da bulunan elcibey'i cok zor durumda birakmis, muhalefettekiler "bak! destek aradigin türkiye can düsmanimiza bunlari yapiyor!" diye ayaklanmistir. bütün bunlarin üstüne, elcibey kelbecer saldirilari esnasinda "daglara kacan insanlari kurtarmak icin helikopter istedim. onu bile göndermediler. türkiye'den daha ne isteyeyim?" demistir.

    kisacasi türkiye ter petrosyan'i kazanayim derken elcibey'den olmustur. (bkz: satranc) kazandigi sandigi petrosyan'da kisa zaman sonra elde kalmayacaktir.
  • baskın oranın "türkiye ye en sıcak yaklaşan devlet adamı" olarak tanımladığı zat... yanlış hatırlamıyorsam, kendisine türk yetkililerce gerekli açılımlarda bulunulmadığı için ermenistan la ilişkileri normalleştirme fırsatını da kaçırmışız baskın hoca ya göre...
  • ermenistan'da, bundan bir kaç ay önce başkanlık seçimleri kampanyaları başladığı zamanlarda en güçlü aday iken, türk medyasında, "petrosyan seçilsin", "petrosyan'ın seçilmesi türkiye'nin işine yarar" türündeki haberler ve yorumlar yüzünden şu an itibariyle hiç şansı kalmadığı, serj sarkisyan'ın mutlak favori olduğu söyleniyor yine türk medyası tarafından. tuhaf.
  • ermenistan da 2008 subat ayındaki genel seçimde tekrar adaylığını koyan siyasetçi, kocaryan ın on yıllık kalıplaşmış politikalarına karşı daha farklı politikalar sergileyeceğini şimdiden dile getirmekte.

    esasında bilinenin aksine kendisiyle 90ların başında türkiye tarafınca karabağ işgali temelinde bazı girişimlerde bulunulmuş sadece karabağ sorunu değil iki ülke arasındaki sorunlarda masaya yatırılmış lakin bu girişimler o dönemin büyükelçi ve parti başkanı seviyesinde kalmıştır. aslında şaşırtıcı nokta şu ki kendisiyle 1993 de fransa da bizzat görüşen kişi dönemin mhp lideri alparslan türkeş tir, keza yine o dönem de 1994 yılında almanya da bir diğer görüşme yine türkeş le beraber düzenlenmiştir lakin bunlardan kayda değer bir sonuç elde edilememiştir.

    aslında o dönemdeki cılız girişimler pek olumlu sonuçlar yaratmasa da, şubat ayındaki muhtemel bir ter petrosyan zaferinin ardından şüphesiz ki türkiye nin de son yıllardaki farklı açılımıyla önemli gelişmeler ortaya koyulabilir zira kendisi "soykırım" konusunu bir kenara bırakıp iki ülke arasındaki ilişklerin normalleştirilmesi yönünde çalışacağının sinyallerini vermektedir.

    http://forum.armenianclub.com/…d.php?t=9312&page=13
  • hakkında azerbaycan'la olan bağlantılarından yahudi eşinin geçmişine kadar bir çok rivayetin bulunduğu ermenistan'da ana muhalefet durumundaki ermeni ulusal kongresi başkanı. karabağ savaşı'nda dengelerin ermenistan'ın lehine döndüğü dönemlerde ermeni birliklerinin ilerlemesini durdurup azerbaycan'la ateşkes anlaşması yapması ve bunun sonucunda planlanan güvenlik şeridinin oluşturulamaması bu rivayetlerin çıkış noktalarından biridir. ikincisi ise 98'in sonlarına doğru daha sonra istifa etmesine neden olan karabağ'ın azerilere geri verilebileceği açıklamalarıydı.. taşnaksutyun partisini yasaklaması, halkının gözü önünde cumhurbaşkanı seçilmiş rakibini tehdit ederek koltukta kalması, eski sovyet ülkeler arasındaki isyanla gönderilen ilk lider olması ve aradan geçen 10 yıldan sonra siyasi hayatlarını başlattığı robert koçaryan ve serj sarkisyan'a karşı 2007'de 1 mart isyanı olarak tarihe geçen kanlı geri dönüşü her açıdan rivayetlerin gölgesinde ilginç bir siyasi geçmiş bırakıyor geriye.

    cumhurbaşkanlığı döneminden akılda kalanlar:

    -1992'den 1998 yılına kadar ermenistan'da insanlar 2 saat elektrik, 3 saat suyla yaşadı.
    -1997'ye kadar ermenistan'da hiçbir eve doğalgaz verilmedi.
    -1994'te ermeni askerleri martakert’i geçmişken dur emri verdi ve birlikleri geri çağırdı.
    -1995'te haydar aliyev'le gizli toplantı yaptı ve ateşkes anlaşması yapılmasına karar verdi.
    -1997'de yapılan seçimleri vazgen manukyan'a kaybetmesine rağmen manukyan'ı sürgünle tehdit etti ve koltukta kaldı.
    -1998'de hükümetinde başbakan olan koçaryan petrosyan'ı devirmek için dönemin savunma bakanı vazgen sarkisyan'la gizli anlaşma yaptı. hükümetin dağılmaya başlamasıyla istifa etmek zorunda kaldı.

    2007'den bugüne levon ter petrosyan:

    -2007'de sovyet ermenistan'ın liderlerinden stepan demirchyan'ın daha önce koçaryan'a karşı aday olan ve kaybeden oğluyla seçim ittifakı anlaşması yaptı.
    -2007'de küçük muhalefet partilerin kurduğu ermeni ulusal kongresi harekatına katılmasıyla 2008'de yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanlığı için serj sarkısyan'a karşı aday olacağını açıkladı.
    -2008'de yüzde 45 oy alan serj sarkisyan'a karşı yüzde 21 oy alarak seçimleri kaybetti.
    -seçimlerde hile yapıldığını ve ülkenin resmi cumhurbaşkanı olduğunu ilan etti.
    -erivan'daki özgürlük meydan'ında yaptığı mitingde taraftarlarına direniş çağrısında bulundu. iki gün sonra 1 mart isyanı olarak tarihe geçen iç çatışmalarda 9 sivil ve 1 polis hayatını kaybetti.
    -hükümet olağanüstü hal ilan ederek petrosyan'ı 1 ay boyunca ev hapsinde tuttu.
    -isyan yoluyla hükümeti devirmek suçlamasıyla kendisiyle beraber 92 ermeni ulusal kongresi üyesine karşı dava açıldı. yargılanma sonucunda partinin ikinci adamı nikol pashinyan’la beraber 17 kişi 7 yıl hapse mahkum oldu.
  • ermenistan eski cumhurbaşkanı. 1988 yılında karabağ'la ilgili faaliyetleri sebebiyle tutuklandı, serbest bırakıldıktan sonra siyasi hayatta rol aldı. ermeni ulusal hareketi'nin liderliğine seçildi. 1991’de yapılan seçimlerde devlet başkanı oldu. barış istemekteydi, ve pkk'ya destek vermediği için birçok ermeni devlet adamı tarafından sevilmezdi.
hesabın var mı? giriş yap