• yıllarca bunlarla istanbul ve ankara trafiğinde ömür tükettikten sonra, 2-3 yıl önce yeni piyasaya çıkmış, mersedes marka bir minibüse bindim. yerime oturduğumda alışılmadık bir sarsıntısızlık ve sessizlik dikkatimi çekmişti. ilginç bir şekilde kulaklıkla müzik dinleyebiliyor ve hatta baslar dışındaki sesleri de duyabiliyordum. ama asıl şoku minibüsten inince yaşadım, yıllardır hissettiğim o minibüsten inmiş olma ferahlığı ve bir kaç dakika öncesine kadar dayak yemiş olduğum hissini alamamanın huzursuzluğunu yaşayınca bütün kerametin magirus marka ulaşımın kara tanrısında olduğunu anladım. nihayet 21. yüzyılda kafamı cama dayayarak yolculuk edebilecek trafik sıkıştığında* camdan yüksek frekanslı darbeler almayacaktım.
    sözlerime son verirken 1955 yılının motor, süspansiyon ve fren teknolojisini tanıma fırsatını 2003 yılında ilk defa minibüse binen türk gençlerinin kaçırmasına izin vermediği için otokar firmamıza ve koç ailesine teşekkürü bir borç bilirim.
  • ülkemizin en müstesna toplu taşıma araçlarından olan minibüslerin pazar payı manyağı olmuş markasıdır magirus. bu haşin aracın ayrı çok karakteristik bir özelliği, rölantide yolcularına yaşattığı histir, özellikle kış aylarında. hava soğuktur ve sabah saatleridir. sırf yer bulabilmek için aracın geliş yönüne doğru yürümüşüzdür. uyku beyni terketmemektedir ve kafamızı cama dayayıp uyuklamaktayızdır. lakin bir kırmızı ışık veyahut bir üstgeçit altı durdurmuştur bizi. işte o an rölantideki aracın tüm karoseri titreştirmesiyle kafamıza darbe yemeye başlarız. sinir bozucu bir vibrasyonun tam içindeyizdir. işte o an, şöförümüzün gaza ufak bir dokunuşuyla tüm bu dertlerimizden kurtulacağımızı bilir, fakat hidrolik koltuğunda sırtı pek olan şöförün buna hiç niyeti olmadığını görürüz. o anda içimizden "kaptan az bi gaz ver de titremeyelim" şeklinde bir ikaz yapasımız gelir, fakat çok anlamsız olacağını düşünür, susar, o anı bekleriz.

    (bkz: 2003 a magirus odyssey)
  • türkiye'min garip bi şekilde tercih ettiği bir diğer koç holding mucizesi. kaloriferi çalıştırmak için bile korkunç derecede mazot yakan çılgın minibüs.
    şu anki piyasa fiyatı (14+1) 82.000 ytl civarındadır. buna karşılık en kral donanıma sahip (esp,abs,asr,bas,ebc,ebd,yky,öav,abag,ec,ea, ukmk,jv,ksk,adk,sk,ol,akt,keg,ybat,rd,ik,ob,kd,kr,yk,ek) volkswagen ve mercedes benz minibuslerin (14+1) günümüz itibariyle fiyatı 62.000 ytl civarındadır.

    teşekkürler koç holding, türk halkına yaptıkların ve bizden aldığın (fazla) paraları yine bizim için kullandığın için!!!
  • bir soylentiye gore kokpit tasariminda dummy olarak ayi ve goril kullanilmis aracmis, soforleriyle olan uyumu buradan gelmekteymis.
  • estetik itibarı ile domates kasasını aratmayan bir güzelliğe sahiptir. eski modelleri camı bacası açılmayan, 1.72 boyundaki bir kişinin bile ayakta durmak için sinüs fonksiyonu gibi eğilmesini gerektiren tabut kılıklı araçlardı, egzozundaki susturucu genellikle sahibi tarafından cool olmak adına "lökürlökürlökürlökür" diye ses çıkartması için özellikle sökülür, nedenini anlayamadığım bir biçimde ön tarafı arkasından daha yüksek olur ve herhalde sürat motoru görünümü vermek için* böyle bir modifikasyona sokulduğu zannedilirdi.

    eyfel kulesini anımsatan bir logosu vardır bir de. eskiden bunları süslerlerdi, farlarının kenarlarına sürme çeker, kromaj olayını abartır, aracı eflatuna bile boyarlardı. bir de koltukların altına her frende devreye giren yanar döner bir ışıldak korlardı. özellikle de harem-gebze hattının bazı minibüsleri mor ışık olayını yarmış bitirmiştir, bindikten sonra "pavyona mı geldik lan?!" der, dansöz çıkmasını beklersiniz.

    dehşetengiz manevra kabiliyetlerini tekerleklerinin yüksek dönüş çapına borçludurlar, bu sayede de zarif hareketlere sahip şişko birer balerine benzerler. utanmasalar neredeyse sıfır çizerken 360 derece* dönebilecektir bu namussuz tospağalar, her ne kadar götleriyle dağ devirecek kapasitede görünseler bile. gözümün önüne getirmek bile istemiyorum 360° döndüklerini bunların, dönmeyip sırf yolda giderken bile yeterince ürkünçler.
  • bizim köyün otobüsüydü bir vakitler magirus, kısaca markası ile anılırdı köyde, biz de marka olduğundan habersiz isminin öyle olduğunu düşünürdük nedense çocukken. her sabah 7'de köyden hareket eder, saat 9 civarı şehre varırdı, dönüşte ise saat 14.00 de şehir garajından kalkması beklenirdi, ama şehirden çıkması neredeyse 1 saati bulurdu ve saat 5 civarında köyde olurdu. gidiş 2 saat, dönüş 3 saat, çünkü ayvacık yokuşu denen bir bölge vardı, baya dik ve uzun. hani otobüsteyken düşünürdüm, bu yokuşu koşarak çıksam kesin otobüsü geçerim diye. o ayvacık yokuşunu o kadar yavaş ve uzun çıkardı ki magirus, acırdım o zaman ona, belki de o yokuş yordu o koca otobüsü, belki de o tüketti onun ömrünü o yollarda. işte orada derin hayaller kurardım ben de, çocukluk hayalleri, her taştan geçerken, taşa bağlı bir hayal işte... şimdi bu mesafeyi 20 dakika'da alıyorum, yollarda hayallerimin üzerinden gidiyorum, tabii hem yollar, hem araçlar hem de ben değiştim. hayalle gerçek arasında gidip geliyordum da magirus takıldı arada...
  • "şilek şilek" diye ses çıkartan vitesleri 2000 yılından önce üretilen modellerinde kalmış minibüs markası. yeni modellerinde bir sessizlik bir efendilik var.
  • minibüsleri 3770cc olup da 80 beygir üreten ilginç motorlara sahip markadır:

    ahanda size m-2000 teknik özellikleri:

    genel
    boş ağırlık 3600 kg
    dolu ağırlık 4660 kg
    çekiş tipi arka
    motor
    tip doğal emişli hava soğutmalı
    motor hacmi 3770 cc
    motor gücü 80 bg
    tork 230 nm
    akslar
    ön bağımsız salıncak
    arka rijit sabit aks
    süspansiyon
    ön torsiyon çubuğu
    arka parabolik makas
    frenler
    tip hava takviyeli hidrolik
    ön disk
    arka kampana
    direksiyon
    tip hidrolik takviyeli
    kutu kremayer
    şanziman
    tip 5 ileri, 1 geri tam senkromençli
    debriyaj
    tip hidrolik takviyeli 267 mm çap
    boyutlar
    tam boy 5645 mm
    genişlik 2040 mm
    iç yükseklik 1900 mm
    basamak yüksekliği 360 mm
    yakit kapasitesi
    yakıt kapasitesi 90 lt
    lastikler
    lastik 215/75 r17.5 tubeless
    elektrik
    alternatör 12 volt, 65 a
    akümülatör 12 volt, 150 ah
    performans
    dönüş yarıçapı 5.78 m
    hız 110 km/s
    yakıt tüketimi 10.9 lt /100 km
    yolcu adedi 14+1
  • çürümeye yüz tutmuş halde alınıp bursa'da yenilenen bir magirus otobüsün hikayesi:
    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=104042
hesabın var mı? giriş yap