• marka bilinirliği değildir, marka farkındalığıdır. marka bilinirliği, marka farkındalığının bir alt kümesidir, kardeşi de marka hatırlanabilirliği ile. yani bu ikisi, marka farkındalığının farklı düzeyleridir. şöyle gösterelim:

    marka farkındalığı (brand awareness)
    ------------------------------------------------------
    1. düzey: marka bilinirliği (brand recognition)
    2. düzey: marka hatırlanabilirliği (brand recall)

    bu düzeyler ne işe yarar, şu işe yarar: eğer ben bir adama gidip elimde kot pantolon markaları listesini göstersem, ve "hadi bilader buradan bildiklerini işaretle" desem, adamın işaretlediği markaların bilinirliği vardır, işaretlemediklerinin yoktur (adam için tabii). özetle işaretlemedikleri marka işinde sıçmıştır.

    marka hatırlanabilirliğinde ise ben adama liste miste vermem, derim ki "hoca bana hatırladığın kot pantolon markalarını de bakalım". işte adamın direk hafızadan çağırdığı bu markaların marka hatırlanabilirliği vardır, dolayısıyla bu daha üst bir düzeydir. markanız sadece biliniyorsa, marka farkındalığınız vardır, ama aynı zamanda hatırlanabiliyorsa, o zaman marka farkındalığınız daha iyi durumdadır.

    evet işte bu.
  • (bkz: brand equity)
  • bir markanın logosuyla, sloganlarıyla, afişleriyle, ürünleriyle o markayı müşterinin zihninde bağdaştırmaktır.

    nike sadece swoosh sembolüyle zihninizde nike ve ürünleri imajını çağrıştırması, veya sadece impact yazı tipiyle "just do it" diye yazıp sokaklara asarak size nike'ı düşündürtmesi, ardından sizin girdiğiniz alışveriş merkezinde direkt olarak nike mağazasına (sanki bilinçsizmiş gibi ama sübliminal bir şekilde) yönelmeniz marka farkındalığıdır.

    adidas'ın sadece herhangi bir renk üzerinde üç çizgiyi gözünüzün önüne getirmesi, veya art arda kısalan üç çizgiyle üçgen yapıp önünüze koyması, ya da yine yatay çizgilerle lâle sembolünü ortaya koyup size adidas'ı düşündürtmesi, marka farkındalığıdır.

    coca cola'nın sadece ama sadece kırmızı bir fon üzerinde beyaz bir dalga sembolünü şehrin her tarafına asıp size direkt olarak coca cola'yı çağrıştırması, marka farkındalığıdır. coca cola yazı tipiyle "have a nice day" diye yazması bile, markete gittiğinizde içecek seçimleri arasından coca cola'yı seçmenizi elbette ki etkileyecektir.

    herhangi bir yerde, bir sürü farklı renkle bir afiş üzerinde tek yapraklı ve yandan ısırılmış elma şeklini görmeniz size direkt olarak apple'ı çağrıştıracaktır. aynı şekilde, koyu mavi renkte yamuk elips şekli de samsung'u.

    gün içerisinde esasında sadece televizyon reklamlarında değil, metroda, otobüste, insanların kıyafetleri üzerinde, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, hemen her yerde görsel olarak bir cümbüşün içindeyizdir. o kadar fazla marka bilinci ve bilinirliği adına yapılan hareket vardır ki, anlık bilincimiz bunları bir yerden sonra fark edemez ya da biz fark edemiyormuşuz gibi düşünürüz; hâlbuki sübliminal olarak işleyen bir görseller bilinçaltına mükemmel olarak eklenmektedir. sinemaya gittiğinizde, sadece 5 saniye boyunca yine kırmızı fon üzerinde beyaz renk bir dalga soldan sağa doğru animasyon eşliğinde kayarak ilerlese ve fonda asitli sıvı sesiyle "oeeeeehhh..." sesini işitseniz, sadece ama sadece 5 saniyelik bu görüntüyle, film arasında mısır ve içecek alırken tercihiniz kola olabilir.

    starbucks yıllarca bu logoyla gezdi gezdi, en sonunda dedi ki, "yav insanlar o yeşil rengi, yuvarlağı, deniz kızını görünce zaten anlıyor markayı, ben niye daha da starbucks yazmak zorunda kalayım ki?" deyip yakınlaştırma yapmış gibi logonun etrafındaki halkayı attı ve bu hâle getirdi. şu anda bu logoya bakıp da "aaa starbucks!" diye zihninde fikir cereyan etmeyen kimse yoktur muhtemelen. azıcık dışarı çıkıp avm geziyorsanız, starbucks'a âşinâsınızdır. kaldı ki starbucks 1971'den beri ne kadar sofistike logolar kullanıyormuş da haberimiz yokmuş!

    sırf bu yüzdendir ki, marka farkındalığı yaratmak adına kurumsal kimlikler çok önemlidir, özellikle reklamcılar için. çünkü sizi sadece bir yazı tipi (bkz: font face), bir renk, bir şekil/sembol/amblem, bir sloganla yönlendirmeye çalışarak markaya para ve piyasa değeri kazandırırlar, amaçları budur.

    eyyorlamam bu kadar!
  • marka düşkünü olup, kime ve neye ne vereceğinin farkinda olmak.
  • daha sonraki asamasi brand loyaltydir
  • marka bilinirliği.
    atıf hoca ile reklam ve rekabet* programında her hafta böyle bir ara$tırma yayınlanır.
  • ticari bir markanin taninmisligi
  • bir reklam/pazarlama jargonu
  • tam türkçesi marka farkındalığı olan kavram. bir markanın uyandırılmış kümeniz* içinde bulunması durumu. markayla kurulan ilişkinin ilk aşaması olup brand loyaltye gidene kadar daha epeyce yol tepmeniz gerekmektedir.
hesabın var mı? giriş yap