• harry markovitz tarafından 1950'lerin başında geliştirilmiştir. yatırımcıların riski en aza indirip maksimum kar sağlayabilecekleri matematiksel bir çerçeve oluşturur. teorinin ana prensibi mal varlığının çeşitlendirilmesinin riski azaltacağı ve sağlanan kazancın da beklenen riskin bir fonksiyonu olduğu doğrultusundadır.

    kurumsal portfolyo yönetiminin şekillenmesine ve pasif yatırım yönetimi tekniklerinin geliştirilmesine büyük katkısı olmuştur. finansal risk yönetiminde de çok kullanılan bir teoridir.

    (bkz: modern portfolio theory) (bkz: mpt)
  • 1930’lu yıllardaki uluslararası sermaye hareketlerini açıklamak için geliştirilen bu yaklaşımın teorik çerçevesi, james tobin ve h.m. markowitz tarafından oluşturulmuştur. bu hipoteze göre yatırım getirinin pozitif, riskin ise negatif bir fonksiyonudur.

    yatırımcılar, portfolyösünü oluştururken hem sermayenin getirisini hem de risk faktörünü dikkate alırlar ve karşılaştıkları riskleri azaltmak için yatırımlarını değişik ülkeler veya sektörler arasında çeşitlendirme eğilimi gösterirler.
  • mit den portfolio management dersi icin asagidaki linki kullanabilirsiniz.
    link
  • finans kuramına en büyük katkısı şüphesizki "töm yömörtölörö öynö söpötö köymömök" değildir. bunun için (bkz: geleneksel portföy teorisi)

    salt çeşitlenlendirme ile portföy riski düşürülebilir ancak yok edilemez. önemli olan portföyü oluşturan varlıklar arası korelasyondur. eğer çeşitlendirme yaptım diyerek birbirleriyle %100 ilişkili finansal varlıkları alırsanız patlama ihtimaliniz çok olasıdır. mpt'nin asıl olayı;

    1. birbirleriyle mümkün olduğu kadar negatif korele varlıklardan portföy oluşturulmasıdır. böylece teorik olarak riskin sistematik olmayan kısmı yok edilebilmektedir.

    2. n sayıda menkul kıymetten oluşan portföylerin ortalama ve varyansına bakılarak en optimum seçeneklerin üzerinde oluşan "etkin sınır"daki portföylerin risk ve getiri tercihine (yatırımcıların kayıtsızlık eğrilerine) göre seçimidir. buna göre kayıtsızlık eğrileri ve etkin sınırın teğet olduğu noktada seçim yapılır.
  • anlaşılmayacak kadar karışık değilmiş aslında. ama işlem ameleliği hep.
  • akademisyenler tarafından tapılan, ancak portföy yöneticileri tarafından dünya'nın en büyük beyaz yalanı olarak bilinen teori.
  • az da olsa birden (bkz: 1) kucuk 5-6 sayinin carpiminin 1'den cok cok kucuk cikacak olmasinin artistik soylem $ekli.
    bu arada fon, portfoy, sepet, uzman, benchmark aman diyim. uzak duralim.
  • yatırım ve finansla ilgili en önemli ve etkili kuramlardan biridir. kısacası bu kuram diversification unsurunun daha düşük riskle aynı toplam getiriyi sağlayabileceği gibi basit bir fikir üzerinde durur. söz gelimi, bu kurama göre, birçok finansal varlığı bir portföy içinde bir araya getirmek tüm yatırım yumurtalarını tek bir sepete koymaya kıyasla çok daha az riskli olacaktır.

    (bkz: tüm yumurtaları aynı sepete koymamak)

    öte yandan, yatırımcıların riskten kaçınması, menkul kıymetlerin etkin piyasalarda alınıp satılabilmesi, riskin bir yatırımcının bireysel tüm varlıklarına bakmak suretiyle değil de tüm portföyünün dikkate alınması koşuluyla analiz edilebilir olması ve her risk seviyesi için en yüksek beklenen getiriyi mümkün kılacak optimum bir varlık portföyünün mevcudiyeti ise bu kuramın temel ölçütlerini oluşturur.

    ayrıca bu noktada küçük bir parantez açmak gerekir. çünkü bu kuram ile ilgili özellikle yaratıcı harry markowitz bulgusunu es geçmemek önemli. zira etkin piyasalarla ilgili olan dışında bu yazılanlar doğrulanmış gibi olsa da markowitz'e göre kendisi teorisini chicago okulu'nun kodamanlarına açıkladığında, milton friedman, portföy kuramının iktisat bilimi ile ilgili olmadığını belirtmiştir. şu anda da durum farklı değildir.

    son olarak, işe yarayıp yaramadığı konusunda birkaç kelam etmek gerekirse de kuramın varsayımları günümüz için çok geçerli değil, ancak iyi çeşitlendirilmiş bir portföy doğrudan, ya da en azından büyük ölçüde kısmen bile olsa, riski azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap