• asıl adı ölçme bilgisi ve enstrümantasyon olan, bir ölçme aleti fabrikasında çalışmayacaksanız, hayatınız boyunca "itina ile ölçüm yapılır" yazılı bir kamyonetle ölçüm işlerine koşturmayacaksanız ve bütün ölçümlerinizi elle almak -1 volt kaç karıştır?-, ölçüm aleti kullanmamak gibi bir takıntınız yoksa pratikte pek bir işinize yaramayacak teoride ise beyninizi sulandıracak olmasına rağmen -en azından itü'de- büyük bir itina ve hassasiyetle -tıpkı ölçüm yapmak gibi- mütiş bir öneme sahip bir dersmişcesine anlatılan, ölçme sırasında ne kadar çok hata yapıldığını ve aslında hiçbir ölçümün sağlıklı olmadığını, ne kadar kassak da olmayacağını, son damlanın her zaman dona düşeceğini anlamamizi sağlayan ders.
  • konum ölçmeleri yükseklik ölçmeleri gibi dersleri almak için ön şart olmasından dolayı okul uzatan ders ayrıca harita mühendisliğinde bir anabilim dalı.
  • muhendis olacak kisilerin cogunun aldigi ders. arazi uygulamasi yaz doneminde amele yanigi, kis doneminde soguktan donma yapar. okul bitince arazide calisacaklar, iyi dinleyin, iyi ogrenin.
  • casio fx serisi hesap makinelerinden birini almama neden olan ders.. lakin sadece 1 dönemlik.
    (bkz: grad)
  • istanbul üniversitesi orman fakültesinde peyzaj mimarlığı ve orman mühendisliği bölümünde zorunlu olarak okutulan ders. peyzaj mimarlığında ikinci sınıfın ikinci dönemi verilmektedir bu ders. dersi vizeye kadar feyza hoca vizeden sonra ise başka bir hoca vermektedir. dersin final puanlamasını ise yüzde kırk feyza hocanın soruları yüzde 40, ikinci hocanın soruları yüzde 40 ve yüzde yirmi sözlü sınav oluşturur. feyza hoca'nın sorduğu vize sorularından eğer 30 ve üstü bir puan aldıysanız sevinmelisiniz lakin genel olarak daha düşük notlar gelmektedir. çünkü öylesine not kırar ki puan almak bile mcizedir denilebilir. ilk iki dersten sonra yatay ölçme uygulaması vardır. bahçenin belli bölümleri 6'şar kişiden oluşan gruplara verilir ve prizmayla ağaçları, binaların yerlerini kağıda geçirmeniz istenir. kağıda geçirdiğiniz veriler asistanlar tarafından netcad programında kontrol edilir ve finale girme hkkı kazanırsınız. uygulamalarda bir ders girmeme hakkınız vardır, iki ders uygulamaya girmezseniz direk kalırsınız. bu dersin asistanları şeker insanlardır. çilekeştirler, sonuçta öğrenciyle beraber uygulama yaparlar, nivo, prizma gibi ölçme bilgisi aletlerini öğretmeye çalışırlar. dediğim gibi yoklama konusundaçok hassastırlar. vizesinden 30, finalinden 40 alarak bu ders "cc" veya "dc" ile rahatlıkla verilir. ayrıca benim kendi yorumum bu ders ikinci sınıf yerine üçüncü sınıfta verilse çok daha verimli olur. çünkü ikinci sınıf öğrencisi "bunu nerde kullancam ben yeaaa" diyip fazla önemsemeden geçmeye bakmaktadır. ama aslı öyle değildir. eğer eline çelik metre almamışsan çizdiğin sadece kağıtta kalır, ölece dolanırsın.
  • mühendislik fakültesi öğrencilerine jeodezi ve fotogrametri mühendisliği bölümü hocaları tarafından verilen ders.
  • sadece mühendislik değil diğer bölümlerde de gösterilen ders.
  • peyzaj mimarlığı dersini ameleliğe dönüştürmek için müfredata eklenmiş gereksiz bir derstir. yağmurda ve çamurda arazilere çıkmak, üşümek, hasta olmaktan başka bir boka yaramaz bu ders.
  • makine mühendisliği bölümünde okutulan bir derstir, konstrüksiyon ana bilim dalında seçime bağlı "ölçme tekniği 2" olarak devam eder ki ikisi de pek bir önemli ders olmadığını düşündürür zaten sınavıda çok dandik olur genelde herkes geçer. başta ölçme aletleri tanıtılır, eli kumpas, mikrometre tutmamış mühendis adaylarının "ellerine verilir" , tolerans ve boyutlandırmadan bahsedilir vs.

    ölçme tekniği 2 de ise doğru ölçüm teknikleri , hata payını azaltacak ölçme sonuçları değerlendirmesi, alternatif ölçüm yöntemleri bulma, ölçme aleti tasarlama gibi konular bulundurur.

    buraya kadar herşey güzel ama mühendis olduğunuzda eğer ki bu dersi unuttuysanız işiniz öyle bir zorlaşır ki sonra kimse sizi kurtaramaz.

    en basitinden öncelikle dijital olmayan mikrometre, komparatör, kumpas okumayı bilmiyorsanız ustaların , kalfaların gözü önünde rezil olursunuz uyarmadı demeyin .

    ama tasarım ve analiz işindeyseniz ve işiniz 100 lerce parçadan oluşan bir makineyi tekrardan dizayn edip üretmek veya yenilemek ise tolerans ve boyutlandırma, imal edilen parçaların hassas kontrolü o kadar önem taşır ki işte o zaman bu dersi anımsarsınız. ürettiğiniz parçalar birbiriyle birleşmediğinde ya da tasarladığınız makinenin belirlediğiniz noktaları belirlediğiniz tolerans değerlerinin çok çok üzerinde çıkarsa işte bu ders o zaman size selam eder ve "popo" üstüne oturtur.
  • genel anlamda basit bir derstir.
hesabın var mı? giriş yap