• belirli bir yükseklikten sonrasina yapilacak tirmanislarda vucudu soz konusu yüksekliğe alıştırma işlemidir. örneğin 4500 m de kurulan ana kaptan 5500 metreye tirmanilir kamp atilir sonra ana kampa geri dönlürü kamp bu yöntemle giderek daha yükseğe taşınarak vucudun yüksekliğe alışması sağlanır.
    (bkz: dagcilik)
  • canlı bir organizmanın yeni bir çevreye alışma ya da o çevreye dayanıklı hale gelme süreci. .. (bkz: alışmak)
  • vücudun yükseğe alıştırılması/alıştırma olayı.
    türkiye'de ağrı dağı'nda yapılıyor genelde, yurtdışında ise 5000 metre üstü bir çok dağda yapmak gerekli. şöyle ki genelde şehirde yaşayan insanlarda oksijen tutma kapasitesi bellidir, sportif faaliyetlerle belli bir seviyede gelişim sağlanabilir (kas yüklenmesinden ziyade kardiyo ile).
    yüksekte ana kampı kurduktan sonra direkt yatışa geçilmez, çadır vs gibi işlerle çalışarak, kardan duvarlar örerek enerji sarfedilir, sonra orada bir gece geçirilir her gün daha yükseğe gidilerek ve kamp taşınarak bu işlem sağlanabilir.
    8000 metrelik tırmanışlardan bir örnek verelim. belli bir irtifadan sonra havadaki oksijen oranı giderek azalır, hatta 8000 metre üzerinde 24 saatten fazla kalmak çoğu zaman ölümlere sebep olabilir. ana kamp genelde 5500 metre civarlarındadır. buraya bütün yiyecek içecek taşınımı sağlandıktan sonra çevrede 6500 metre civarı bir yerlere çıkılıp inilerek yavaş yavaş alıştırma başlanır, sonra 1. yüksek kamp yaklaşık 6500 civarına atıldıktan sonra 7000-7500 için aynı antrenman yapılıp sonra tekrar kamp taşınır, gerekirse bu civarda bir gece geçirildikten sonra 8000 üstü için tırmanış başlar. vücut yavaş yavaş alışmıştır ve tırmanıştan sonra kamplarda birer gece geçirerek ya da hava şartları yeterince iyi değilse zirveden 6000-6500 kampına inilir, sonra da ana kamp. hızlı inişler pıhtı atmasına sebep olabilir.

    aklimatize olmadan yapılan tırmanışlar ciddi riskler içerir. mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk yükseğe alışamamanın başlangıç belirtileridir ve akciğer/beyin ödemine kadar gidebilir ciddiye alınmazsa.

    yükseğe alışma evresi hızlandırılırken kanı inceltmek adına sarımsak, aspirin gibi destekler alınabilir.

    erkeklerde aklimatize olduğunu görmenin en güzel yolu sabah ereksiyonudur. eğer bu olay yaşanıyorsa er kişi kendini aklimatize olmuş sayabilir*.
  • türkçe ismi irtifa hastalığı veya dağ hastalığı olan rahatsızlıktan korunmak için yapılan eylemler bütünüdür. vücudun muhtelif organ ve sistemlerinin çalışma basıncını ve oksşijen ihtiyacını irtifaya göre yeniden düzenlemesi için yapılmaktadır. mevcut iklime alışmak için ara yüksekliklerde duraklanarak ilerlenir. genelde ilk rahatsızlık hali 1 -2 gün içinde aklimatize olununca geçecektir. rahatsızlık devam ederse öncelikle bol bol sıvı alımalı, daha düşük irtifaya inilmeli ya da oksijenle zenginleştirilmiş çadırda uyuyarak alışmaya çalışılmalıdır.
    aslında bu irtifa hastalığı tüplü dalışta yüksek basınçtan kaynaklanan vurgun'un düşük basınçtaki versiyonu gibidir.
  • genel olarak yükseltide kalınan süreye ve bazı bireysel özelliklere bağlı olmakla birlikte 2300 metreye kadar olan yükseklikler için 2 hafta kadar ve bundan sonraki her 610 metre yükseklik (4500 metreye kadar) için birer hafta daha uyum süresi gerekir. sporcu iseniz ve bu irtifalarda elde ettiğiniz fizyolojik özellikleri/değişiklikleri kullanmak istiyorsanız dönüşten yani inişten sonra yaklaşık 2 hafta içinde müsabakalara katılmış olmanız gerekir. yani irtifa antrenmanı yapalım, yok efendim takım kampını everest'te yapalım sonra da sezon boyu yardıralım olmuyor, bilginize.
  • vücudu yüksek dağlara alıştırmak.
  • vücudu yüksekteki düşük oksijen seviyelerine alıştırmaya aklimatizasyon denir.
  • iklim şartlarına, özellikle de yüksekliğe uyum sağlama anlamına geliyor.
  • yüksek rakımda havada bulunan oksijen miktarının azalmasına bağlı olarak vücut, gerekli oksijeni ikame edebilmek için duruma tepki olarak solunum hızını ve derinliğini, kalp hızını, idrar miktarını artırarak alyuvar sayısını artırmaya çalışır. bu adaptif değişikliklere aklimatizasyon denir.

    yüksek irtifa tırmanacak olanlar tırmanış öncesi alkol ve sedatif ilaçları kullanmaktan kaçınmalı, mümkünse her 1000 m'de 1 gün geçirecek şekilde tırmanmalı, 3000 m'den sonra her 300 m'de bir gün dinlenerek tırmanışına devam etmelidir.
hesabın var mı? giriş yap