• hard diskler ve diger veri depolama cihazlari icin 2002'de cikacak, pin sayisini ve guc tuketimini azaltacak baglanti standardi.
  • su ana kadar harddiskler en az gelisen bilgisayar parcalari idi. bu tip harddiskler ile bilgisayarlarimiz daha da hizlanacak ama henüz anakartlar bu seviyede degil yeni cikan i875 boardlarla iyi isler yapacaga benziyor.
  • apt*, dell*, ibm*, intel*, maxtor*, quantum* ve seagate* gibi firmaların oluşturduğu 'serial ata çalışma grubu'nun tasarladığı ve promosyonunu yaptığı fiziksel depolama arayüzü. cd, cdrw, dvd, teyp, hard disk gibi pekçok ata ve atapi sürücülerin bağlantısında kullanılabiliyor. tamam kullanılabiliyor da, zaten ide, scsi, ata, udma gibi eski arayüzler de bunu yapıyordu, peki serial ata'nın farkı ne?

    bir kere adı üstünde seri iletişim sağlıyor yani artık 40 veya 80 damarlı, bağırsak kılıklı bağlantı kablolarına ihtiyaç yok. serial ata girişlerindeki pin sayısı 7. bu durum kablolamayı kolaylaştırdığı gibi (mesela artık master-slave ayarına gerek kalmıyor), enerji tüketimini ve cross talk'tan kaynaklanan sinyal bozulmalarını da daha aza indirgiyor. serial ata şu anda 150 mb/s hızı destekliyor ama 10 senelik roadmap 300 mb/s ve akabinde 600 mb/s veri iletim hızlarını öngörüyor.

    bu teknolojiyi destekleyen veri depolama cihazlarının ve anakartların fiyatları şu an için benzerlerinden birazcık daha yüksek ama yakın zamanda fiyatlar muhtemelen dengelenecektir. bir diğer ihtimal de eski paralel arayüzlerin yavaş yavaş piyasadan silinip yerlerini serial ata benzeri seri arayüzlere bırakması.

    ha şu da grubun anasayfası, spectir design guidedır ilgilenen varsa okuyabilir: http://www.serialata.org/
  • getirdigi en buyuk yenilik kasa icindeki kablo hengamesine son vermek olan teknoloji. gonulden destekliyorum.
  • hdd konfigrasyonu yapabilmek için driver'ının mutlaka bulundurulması gereken teknoloji.
  • bugün aldığım samsung disk ile tanıma imkanı bulduğum arabirim... uçuyor şerefsizim!
  • olası ata demirer turnesinin olası adı...
  • ilginç bir açıklaması vardı bu konuda yetkili bir ağzın.

    açıklamasına göre; serial ata teknolojisini kullanan firmalar için iki yol var. birincisi saf serial ata tabir edebileceğimiz yeni bir chipset ile kontrol edilen diskler üretmek, diğeri ise eski parallel ata'ları modifiye ederek serial ata haline getirmek.
    üretim maliyetlerinde çok büyük bir artışa sebep olmaktansa kademeli geçiş düşünen firmalar, eski parallel ata kontrolcüleri serial ata haline dönüştürerek(sadece kontrolcüye müdahale ederek aktarım hızını yükselterek sanırım) fiyat düşürüyorlar piyasada.
    şu anda gerçek serial ata olarak ürün piyasaya süren yegane firmanın seagate olduğu söyleniyor.

    bu bilk başta mantıksız gibi geliyor insana, ancak; maxtor/quantum grubunun ortaya çıkardığı maxboost yazılımının parallel ata disklerde performansı 120% arttırması(evet, %20 değil, 120% arttırıyor), parallel ata'ları serial ata gibi çalıştırabilen "silicon image" marka "sata controller" chipsetler, bu söylentinin gerçek olabilme ihtimalini düşündürüyor insana.

    neyse, hayırlısı yahu.

    edit: bir hatırlatma. ben böyledir demiyorum, bu şekilde beyanatlar dolaşıyor ortalıkta diyorum. üzmeyin kendinizi...
  • türkiyede satılan bu standarda ilişkin disklerin tümünün arızalı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. amman iade edip bir süre babadan kalma eide 'niz ile takılın. yoksa kaybınız büyük olur..: 7 arkadaşımın aldığı toplam 49 adet diskin %100 'ü de bozulur mu kardeşim?!..
    edit:
    -anesthetic- benimki 50 yapıyor izin verirsen.
    -anesthetic- seagate 80gb aldım değiştirdim aynısını aldım o da bozuldu (25.06.2004 16:35:19)
hesabın var mı? giriş yap