• türk standartları enstitüsü tarafından tescil edilmiş olan geleneksel lezzet. tuz ve et haricinde hiçbir şey kullanılmıyor. burdur şiş ile birlikte köfte dalında iki faforimden biri.

    --- spoiler ---

    en az 2 yaşındaki dananın, kaburga, but, kürek kısmındaki etleri ile koyunun but kısmından elde edilen eti; sinir, damar ve zarlarından ayıklanıyor. ayıklanan koyun ve dana etleri karıştırılıyor ve her 1 kilo başına 20 gr tuz ekleniyor. kıyma makinesinde 1 defa orta kalınlıkta çekiliyor. çekilen et bir kez yoğrulup 12 saat dinlendiriliyor. sonra tekrar makineden geçiriliyor. elde edilen kıyma ortalama 25 gramlık parçalara bölünüp avuç içinde şekillendiriliyor. yarım cm incelikte olacak şekilde yassılaştırılan oval köftelerin çapı da 6-7 cm oluyor. bu şekillendirme yapılırken elin, ölçülü biçimde suya batırılması gerekiyor. her bir porsiyon 7 adet köfteden oluşuyor ve 175 gramdan az olmaması gerekiyor. köfteler, alevsiz ve yoğun korlu meşe kömürü ateşinde ve kısa aralıklarla çevrilerek pişiriliyor. köftelerin düz porselen tabakta ve altına sivas pidesi konularak servis edilmesi de şart.

    --- spoiler ---

    sivas'a yolu düşenler için naçizane bir tavsiye; "kirli ahmet" in köftesini yemeden ayrılmayın sultan şehir'den.
  • en önemli özelliklerinden biri sadece tuz ve etten yapılıyo olması, bir diğer özelliği ise, alternatifi olmayan sivas etiyle yapılması zorunluluğu. çünkü bu et, o bölge florasında yetişen kekik, fiğ, yonca gibi otlardan beslenerek doğal ortamında özel yetiştirilen sığır ve koyunlardan elde edilir. dünyanın yeni harikaları listesine aday olarak gösterilmeli. sadece göstermek büyük işkence olur aynı zamanda yemeli, yedirilmeli.
  • sıfır baharat özelliğine rağmen içerdiği lezzet ve diğer köftelere nispetle taşıdığı boyut (el ayası kadar geniş) ile vazgeçilmez bir köfte çeşidi. sivas'ta mis kebap restoranında da tadına bakılmalı. çok leziz.
  • en lezzetlisini kirli ahmetin yerinde değil sofra kebapta veya eski sanayideki nuri ustada yiyebileceğiniz efsane köfte.
  • efenim simdi gercekten sivasliyim diye yazmiyorum bunlari -yemin icerim-;

    kofte, sivas koftesidir arkadaslar. digerleri nedir gercekten bilmiyorum. hele o igrenc tekirdag koftesini yiyenleri ben anlamiyorum harbiden. o ney lan oyle.

    hic bosa ugrasmayin. sivas koftesi sivas'ta yenir. alibaba mahallesine gideceksin, kofteci besir babanin mekanini bulacaksin ve orada yiyeceksin. oyle istanbul'da, ankara'da sivas koftesi yazan tabelalara aldanmayin. cunku olay sadece koftenin muhteviyati ya da ustalik degil, et de cok onemli. sivasin havasini, suyunu, otunu tuketmis hayvanin eti baska ete benzemez. oyle ki; bircok insan kendisini et doner yemis zanneder. sivas'ta et doner yememistir de ondan farz eder iste.

    uzun lafin kisasi; koftelerin sahidir demeyecegim. cunku bir tane kofte (izgara) vardir o da sivas koftesidir.
  • on numara lezzettir.
    olsa da yesek...
  • şüphesiz ki en lezzetlisi kirli ahmet'te yenen köftedir. ayrıca düz vites daha iyi.
  • sivas yöresine ait ve türkiye'nin en enfes köftelerindendir. koyunun sadece but kısmından çekilen kıymadan yapılan bu köfte tuzda bekletiliyor ve başka bir baharat kullanılmıyor. köfteyi kasaptan pişmemiş bir şekilde aldığınız zaman, hiç yağ eklemeden bir tavaya koyduğunuzda yapışmadan pişebiliyor. etin yağlı olması ayrı bir lezzet katmakla birlikte ekstradan sıvı yağda pişirmenize de gerek bırakmıyor.
    sivas'ta bulunan "seda kasabı"ndan pişmemiş bir şekilde temin edilerek evde yapılabilir.
  • sucukta olduğu gibi; sıradan bi köftede, en dandik eti bile türlü baharatla bişeye benzetebilirsin ama bu köftede öyle bi numara yapma şansın yok. etin lezzetli olmak zorunda, çünkü sadece et yediriyorsun. sırf o yüzden bile, birçok yörenin köftesinden daha iyi olduğunu düşündüğüm köfte.
  • hayvani basarili. akcaabat, tekirdag, islama, inegol filan bunun yaninda cok sonuk kalir kanaatindeyim. adamlar yapmis.
hesabın var mı? giriş yap