• bir katı, sıvı içerisinde heterojen olarak dağılmışsa bu karışımlara verilcek ad..
  • binek araçlarda yoldaki pürüzleri yolculara daha az hissetirmek için tekerlek akslarına bağlı alet
    hidrolik veya yaylı olabilirler
  • harekete yumuşaklık sağlayan araç, aşırı hareketi önleyen araç.
  • süspansiyon sistemleri genel olarak amortisörler yardımıyla, darbe emilimini sağlayan, sarsıntı ve titreşimlerin şasiye iletilmesini engelleyen, mukavemet açısından bakarsak da aracın maruz kaldığı değişken yükler altında şasinin dengede kalmasını sağlayan sistemlerdir. bir aracın süspansiyon sistemi incelenirken arka süspansiyona bakmak lazım çünkü araçta ön tarafın kontrolü direksiyon yardımıyla direkt sürücüdedir ama arka taraf için aynı şey söylenemez. eğer süspansiyonun iyi olması isteniyorsa bakılması gereken arka süspansiyonlardır. zaten çoğu araç için ön süspansiyonlar benzer üretilir. -arazi araçları hariç- bir de araçta iyi bir süspansiyon isteniyorsa süspansiyon kolu uzun olmalı sonuçta kol ne kadar uzarsa salınım mesafesi artar dolayısıyla da binen yük o kadar azalır. bir de eğer yarış arabası yapmıyorsak sert süspansiyon tercih edilmemeli çünkü sert süspansiyonun darbe emme yeteneği düşüktür. sert süspansiyon, genelde yarış araçlarında tercih ediliyor çünkü diğer süspansiyon sistemleri aracın maruz kaldığı titreşimi emerken sürücünün de manevra yeteneğini engeller. ama sert süspansiyon, aracın maruz kaldığı titreşimleri çok da emmediği için buna da olanak sağlıyor.

    sonuçta süspansiyondan pratikteki beklentimiz iyi yol tutsun, iyi viraj alsın, sarsıntılara yenik düşmesin falan filan.. bana kalırsa bu konuda en iyisi çok noktadan bağlantılı süspansiyon sistemleridir ki zaten bmw, mercedes falan bu sistemi kullanıyormuş bir de insanlarda genel bir yanlış algı var. ben de ara ara böyle düşünürdüm, bmw, mercedes gibi araçların ağır araçlar oldukları için iyi yol tutup, iyi viraj aldıklarına inanıyordum. - bmw de o kadar değil ama mercedes bildiğin ağır bir araç - ama asıl neden süspansiyon sistemleriymiş. bu araçların oldukça iyi bir süspansiyon sistemleri var ve savrulmalarına veya dengelerinin bozulmasına izin vermiyor.

    edit: ekleme
  • mekanikte, taşıt titreşim sönümleyici olarak tanımlanabilir. taşıt süspansiyon sisteminin kullanım amaçları; yol tutuşu ve konforu artırmak.

    süspansiyon sistemleri 3 ana başlıkta incelenmektedir:

    1) pasif süspansiyon (passive suspension)
    2) yarı aktif süspansiyon (semi active suspension)
    3) aktif süspansiyon (active suspension)
  • katı-sıvı ve katı-gaz arası karışımlara verilen addır; sıvılar arasında olanına emülsiyon denir.
  • her seferinde önce iyice bir çalkalanarak içilmesi gereken şurup türü. aksi halde "la benim içtiğim şurup beyaz değil miydi, niye kahverengi olmuş" diye şaşırabilirsiniz.
  • sporcularin takim taklavati korumak ve spor yaparken rahat etmesi icin tasarlanmi$ ic camasiri. konsept olarak kicin etrafindan dolanan iki lastik, ta$aklari toplayan ve icinden penis gecirilmesi icin bir delik bulunan bir beze sahip acayip bir kulottur. ilk defa giyildiginde insan neyi ne yapacagini bilemez. ingilizcesi suspension jock olarak gecer.
  • (bkz: köpük)
hesabın var mı? giriş yap