• istanbul’un üzerinde kurulduğu rivayet edilen yedi tepenin sınırları, suriçi adı verilen bölgede, edirnekapı’dan kocamustafapaşa ve sarayburnu’na uzanan üçgen içinde yer alıyor. national geographic türkiye, istanbul kültür haritaları serisi’nin yazarı prof. dr. murat belge, bizans ve osmanlı dönemlerinde bu tepelerin olabilecek en güzel anıt türü sayılan ibadethanelerle süslendiğini söylüyor. belge, yedi tepenin en belirleyici özelliği olan yedi tarihi eseri sizler için listeledi:

    yedi tepe’nin ilki, sarayburnu'ndan içeri doğru yükselen ayasofya'nın, sultanahmet camisi'nin ve topkapı sarayı'nın bulunduğu yükselti. burada ayasofya ile sultanahmet camii’ni görürüz. 17. yüzyıl başında sedefkâr mehmet ağa’nın yaptığı sultanahmet camii` dünyadaki tek altı minareli cami özelliğini taşıyor.

    ikincisi nuruosmaniye külliyesi'nin bulunduğu, çemberlitaş'ın yer aldığı yükseltide yer alan bizans'tan kalan konstantin sütunu, bugün de kent silüetinde kendini belli eden bir biçim olarak karşımıza çıkıyor. ama daha belirgin olarak nuruosmaniye camii’ni görüyoruz. i. mahmut zamanında başlayıp iii. osman zamanında biten cami osmanlı barok tarzını yansıtır ve sinan ustanın eseridir.

    ücüncüsü istanbul camilerinin en görkemlisi süleymaniye, istanbul üniversitesi merkez binası olan eski harbiye nezareti'nin bulunduğu yeri de içine alan üçüncü tepede yer alıyor (beyazıt kulesi ve camisiyle yan yana). mimar sinan’ın bu kentteki en anıtsal eseri dört minaresiyle görkemli bir manzara çiziyor ve kanuni sultan süleyman’ın yüceliğini dünyaya ilan ediyor.

    dördüncüsü, unkapanı-yenikapı hattında bir vadi geçer ve kenti adeta ikiye böler. güneyde lykos deresi vadisine ve aksaray'a doğru inen, kuzeyde dik yamaçlarla haliç sahiline kavuşan yerde yer alan dördüncü tepeyle üçüncü tepeyi valens kemeri (bozdoğan) birbirine bağlıyor. dördüncü tepenin üstünde bizans döneminde havariyun kilisesi varken, osmanlı döneminde onun yerini fatih mehmed'in camisi almıştır.

    beşinci tepe haliç’in hemen kıyısından dik bir yokuşla yükselir. fener'in üstündeki, çarşamba’ya geliriz. yavuz sultan selim’in camisi bu tepenin üzerinde yapılmıştır. oğlu süleyman’ın saltanat döneminde tamamlanan caminin mimarı kesin olarak bilinmez; ama tarzı, fetih öncesinin osmanlı camilerini andırır.

    altıncısı, kentin en yüksek tepesi edirnekapı’nın bulunduğu yerdedir. bu noktada, mimar sinan’ın kanuni’nin kızı mihrimah sultan için yaptığı mihrimah camii’ni görüyoruz. dört duvardaki dört büyük kemer kubbeyi destekler. bu planda çok sayıda pencere açmak mümkün olmuştur ve bu nedenle burası istanbul’un en aydınlık camisi ünvanını taşır..

    tepelerin altısı haliç’e yakın sıralanırken, yedinci marmara'ya daha yakındır. aksaray semtinden surlara ve marmara sahiline kadar giden bölgede yer alan yedinci tepenin bir tepeden çok bir sırt olduğu da söylenebilir. sırtın en yüksek noktasında, sadrazam cerrah mehmed paşa’nın yaptırdığı cerrahpaşa camii görülür. erken 17. yüzyıl eseri olan caminin mimarı sinan’ın kalfalarından davud ağa’dır.
    http://www.nationalgeographic.com.tr/…e/default.asp
  • istanbul'un üzerine kurulduğu tepeler veya tumseklerdir ama tarihini, kültürünü sular seller gibi bilen istanbullu herhangi bir vatandaşımıza bu tepelerin hangileri olduğu sorulduğunda alacağınız ilk cevap kuvvetle muhtemel çamlıca tepesi olacaktır ki zaten gerisini de getiremezler..işte tam da bu esnada çamlıca istanbul'dan sayılalı kaç yıl oldu ulan bre gafil deyip kafa atmamak için zor tutar insan kendini..
  • istanbul yedi tepe dedin mi, hemen aklına boğaza paralel olarak uzanan yüksek noktalar geliyor ki; ben de öyle düşünüyodum. ta ki; istanbul'un 7 ayrı tepesinde içme fikrini bulana kadar. madem istanbul'da yaşıyorum, ben bu istanbul'un 7 tepesinde de içicem mottosuyla çıktım yola. e bu tepeler nerelerde diye araştırırken, hepsinin tarihi yarımada üzerinde olduğunu da öğrenmiş oldum. tepeler, yarımada etrafında sıralanıyor, haliyle hepsinin ulaşımı çok kolay. hatta tramvay hattı çoğunun üzerinden geçiyor. şimdi iş, 7 ayrı noktada denizi görebilecek şekilde bir yer bulup içmede. tamamladığımda başımın göğe ereceğini düşünüyorum.
  • 1. tepe: marmara ile haliç girişi arasındaki yarımadanın en uç noktası olan sarayburnu tepesi’dir.
    2. tepe: nuruosmaniye tepesi’dir.
    3. tepe: sarayburnu ile nuruosmaniye tepeleri arasında bulunan beyazıt tepesi’dir.
    4. tepe: fatih camii’nin ve çevresinin yer aldığı fatih tepesi’dir.
    5. tepe: üstünde sultan selim camii ile çarşamba semtinin bulunduğu haliç’e bakan sultan selim tepesi’dir.
    6. tepe: üstünde edirnekapı semtiyle surların yer aldığı edirnekapı tepesi’dir.
    7. tepe: yedikule kıyılarından yükselerek topkapı dolaylarına yayılan ve davutpaşa semtini de içine alan davutpaşa tepesi’dir.
  • rivayete göre bizans zamanında imparator şehrin belli bölgelerine etler astırmış ve asılan bu etlerin en son koktuğu yani en son bozulduğu yerler de istanbul'un yedi tepesi olarak ilan edilmiş. bu tepeler fiziksel hava şartları düşünülürse en yüksek olmasa da diğer tepelere nazaran daha rüzgarlı tepelerdir bu mantıktan yola çıkarsak, -zira açık havada duran etlerin bozulmaması için biraz soğuk hava dalgası hoş olur.- bereketli tepelermiş, vesselam...
  • vaktiyle bu nam bir yayınevi var idi, sahibi hüsamettin bozok idi.. hatta "sanat aktüalitesini yakından takip eder, tahlil ve tenkitleriyle okuyucularına bildirir" idi akabinde..
  • (bkz: seven hill)
  • bir dönem ikinci yeni şairlerinin şiirlerinin yayımlandığı dergi
  • roma'nin yedi tepe uzerine kurulmus olmasinin gaziyla yeni roma'nin da illa yedi tepeye sahip olmasi gerektigini dusunen constantin takintisidir. zira yok'un belirttigi uzere bunlar aslinda tumsektir. aklima gelen tumsekler, ayasofya ve sultanahmet camisi, topkapi sarayi, suleymaniye camisi, ve fatih camisi'nin altindakilerdir.
hesabın var mı? giriş yap