• bu refleks sakaci bir arkadasin cinsel organlara seri olarak el hareketi ve "vijjjt" efekti yapmasi ile saka yapilan sahsin "babani sikeyim" i hizla söylemesi ile görülür.

    (bkz: ananski refleksi)
  • ayak tabanı, dış kenarı boyunca ince bir uçla (kalem arkası gibi) bastırılarak tabana doğru bükülür. beyinle motor sinirler arası bağlantı sağlayan sinir yollarında (tractus corticospinalis) bir hasar olanlarda, başparmak yukarı doğru hareket ederken, diğer parmakları yelpaze gibi açılırlar. bu anormal cevap, babinski refleksi pozitif olarak adlandırılır. yürüme çağı öncesi çocuklarda da pozitif görülebilir.
  • taban derisinin patolojik refleksidir.ayak tabani tam olarak topuktan ayak bas parmagina dogru cizilir normal olarak parmaklarin plantarfleksiyona gelmesi beklenir bir patoloji varsa lakin bas parmak yukari kalkip diger 4 parmaklar yelpaze belirtisi verir ki cogu hastada hic bir yanit alinamaz buna refleksin cevapsizligi ya da lakayd* olmasi denir.
    yine ayni belirtiyi veren ve babinski esdegeri denilen de 4* refleks vardir;
    -oppenheim refleksi
    -gordon refleksi:baldir kaslari sıkılır
    -schaeffer refleksi:asil tendonu sıkılır
    -chaddok refleksi:dis malleol alt kismi cizilir.
    babinski iyi degerlendirilemediginde* esdegerlerinin pozitif olmasi onem tasir.
  • rivayete göre bu refleksi tanımlayan nöroloji asistanı babinski, hocasına bitirme tezi olarak üç sayfa rapor hazırlamış. "üç sayfa tez mi olur len" diye hocasının reddettiği tezde tanımlanan patolojik refleks, ilerleyen yıllarda nörolojik muayenenin temellerinden biri olmuş. * şahsın orijinal adı joseph françois félix babınskı dir.
  • yeni dogan bebeklerin tabanlarina dokunuldugunda ayaklarini otomatik olarak goguslerine dogru cekmesiyle olusur. bebeklik evresine ozgu tepkilerden olmasi nedeniyle, reenkarnasyonla ilgili calismalarda da kullanilmaktadir. hipnozla onceki yasamlarina dondurulen hastanin kac kez babinski refleksi yasadigi, kac kez bedenlendigine iliskin bir kanit olarak degerlendirilmektedir.
  • ayak tabanına ucu künt bir cisimle alttan başlayarak soru işareti çizlidiğinde baş parmağın başa doğru hareket etmesine* denir.
  • ayrica egitim bilimlerinde gelisim psikolojisi konusunda ogretmen adaylarinin bilmesi gereken reflekslerden biridir.kpss de cikar deniyor ama cikmiyor nedense o da ayri konu.
  • belirli bir dönemde ortaya çıkan reflekstir. bebek doğduktan iki yıl kadar sonra kaybolması gerekir. babinski refleksinin iki yıldan fazla süredir devam ediyor olması beyin hasarına işaret eder.
  • (bkz: joseph babinski)
    (bkz: pityatik)
  • yetişkinlerde üst motor nöron patolojilerini gösteren refleks. künt bir nesne ile ayağın alt dış kenarından başlanarak üst iç kısmına doğru bir ters “j” harfi çizilir. hasta ayak parmaklarını açar ve baş parmağını dorsal fleksiyon pozisyonuna getirirse pozitif kabul edilir, patolojiktir. bir diğer alt ekstremite patolojik refleksi için (bkz: klonus)
hesabın var mı? giriş yap