353 entry daha
  • nerede sik sok bir cinslik var ona özenen sözlük yazarları tarafından faşistlikle suçlanmadan birkaç not düşeyim. annem kurtuluş'ta doğmuş bir rum. kendim de bizzat patrikhane'de, aya yorgi kilisesinde vaftiz oldum. 64 sürgününde bugün değeri ölçülemeyen varlıklarına el konulmuş bir aileden geliyorum. yaşar kurt'un aksine kimliklere çok fazla takılmadığım için sağda solda "ben rum'um, ben rum'um" diye gezmiyorum. elbette geçmişimdeki tüm çeşitliliği umursuyor ve kendimce birtakım romantik hisler besliyorum.

    sevgili yaşar kurt, konu röportajlarındaki gibi etnik kimliğini keşfetmense en iyi ihtimalle %20 ermenisin. bunu da 40 yaşından sonra keşfetmişsin. ermeni kültürünün içerisinde yetişmemişsin. ermeni kimliğiyle yoğurulmamışsın. çocukluğunda bir kilise görmemiş, bayram yaşamamışsın. bütün bunları sonradan öğreniyorsun. üzerine, özünde hiç olmadığın bir şeyi giyiyor ve tamamen o olduğunu iddia ediyorsun. "bugün hava nasıl?" diye sorsalar "ermeni olduğumu keşfettim" diyorsun.

    tamam. en çok ermeni sensin.

    mükemmel bir dünyada arşak olarak doğardım sanıyor ve bir şeyleri telafi ettiğini ya da arayı kapattığını düşünüyorsan yanılıyorsun. arşak değilsin. yaşar olarak doğmuş, yaşar olarak yaşamışsın.

    röportajlarını okuduğumda marjinallikten ne yapacağını şaşıran liseli çocukları hatırlıyorum.

    "40 yaşımda ermeni olduğumu öğrenince kafam karıştı."
    modern türkiye'de, nüfusun hatrı sayılır bir bölümü seninle benzer geçmişe sahip. çok azı bunu keşfediyor. keşfedenler de çıkıp "ben rumum", "ben ermeniyim" demiyor. şüphesiz ki sistem tarafından defalarca mağdur edildin ve birçoğumuzdan fazla bedel ödedin. fakat muhaliflikten aklını yememiş herkes buna benzer bir hikayede çıkıp "ben ermeniyim" demenin ne kadar iddialı ve marjinal olduğunu bilir.

    kimliklere takılmadığını iddia eden bir vatandaş olarak ailenin geçmişindeki bu çeşitliliği ve hikayeyi çok daha farklı sahiplenebilirdin. keşke kendinden yeni bir şey yaratmanın ve özünde sen olmayan bir şeyi üzerine giyip kendini öyleymiş gibi tanıtmanın ne kadar özenti durduğunu görsen. keşke seni şu an olduğun insan yapan şeylere daha fazla odaklansan.

    bir insanın ermeni olduğunu açıklaması ne demek çözebilmiş değilim. bu açıklanabilen bir şey midir? türkiye'de anneannesi gürcü birisi çıkıp "ben gürcüyüm" diye açıklama yapıp isminin önüne şota koysa ne kadar anlamlı olursa seninki de o kadar anlamlı.

    ermeniler, hristiyanlığı erken dönemde kabul etmiş anadolunun en kadim topluluklarından. bir insanın geçmişindeki bu çeşitliliği sahiplenmesi ve buna kafa yorması mühimdir. dedesine ve hikayesine empati beslemesi mühimdir. hakikatleri arayarak mirasına sahip çıkması mühimdir.

    ama rica ediyorum artık çıkıp sik sok, sığ sığ röportajlar verme.
    istanbul'da, ermeni cemaatinin içerisinde büyüdüm. bu kadar kasan ermeni görmedim. ermenice öğrenen hiçbir arkadaşım da yok. hoş, bu onların eksikliğidir. keşke öğrenseler. yaşar kurt, ermeniceyi iddia ettiği kimliğinden ötürü değil kültürel kaygılardan ötürü öğrenseydi benim için bir şey ifade ederdi. diğer türlü çok sığ buluyorum.

    bakın röportajlarından copy paste ediyorum.

    "bir gün arto’yla (tunçboyacıyan) aramızda çok ilginç bir diyalog geçti. arto’ya babama çok benzediğini söyledim o da ‘sen de benim babama benziyorsun’ dedi. ‘iyi de arto ermeni aramızda akrabalık da olmaz’ düşünceleri geçiyordu aklımdan."

    "ondan sonra arto tunçboyacıyan ile tanıştım. birlikte ermenistan'a gittiğimde hep bizlere benzer insanlarla karşılaştım."

    ermenistan'a gittiğimde benzer insanlarla karşılaştım nasıl bir veridir yahu.
    umut sarıkaya karikatürlerinde taşak geçtiğimiz sözüm ona ailesi selanik'ten gelen kızlarımızdan ne farkın var?

    iyi ki gürcistan'a gitmemişsin.
    yaşar sana kötü bir haberim var. sovyetler'den yunanistan'a göçen pontus rumlarının %90'ı da sana benziyor. bu topraklardaki herhangi bir topluluğa mensup birisi için bir başka topluluğa benzemek ilginç bir veri olabilir mi ya? bu veri, ermeni kimliğini destekleyici unsur olarak bütün röportajlarda anlatılabilir mi?
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap