18 entry daha
  • ulusalcılarımız çok sevindirmiş olay, ancak yabancı biliminsanları biraz olaya uzak kalmışlardır, çünkü maalesef bu çürütmeyi kanıtlayan makalelere ulaşmak o kadar da kolay değil. burada hocanın makaleleri düşük etkili dergilerde yayınlamasını eleştirmek değil amacım, ancak bilimsel bir teorinin tutarlılığının ölçülmesi için bilim topluluğu içindeki döngüye girmesi, meslekdaşlar tarafından incelenmesi gerekiyor. bu görevi de yapmak bana düştü. çok basit hatalarla da dolu olan bu makaleleri incelerken, en iyimser yaklaşımımı takınarak, eksik bırakılmış tarafları olduğunca fiziğe uygun olarak yontmaya çalıştım, ancak bunlara rağmen kendi içinde tutarsız bir teoridir.

    bütün bunları tekrar tartışacağım ancak öncelikle hocanın annales makalesenin incelemesini bitirelim. makalesinde çekimsel kütle ile eylemsizlik kütlesinin oranlarının birden farkının 10^-8 olduğunu hesaplayan hocamız (bkz: #14626644), bunun deneysel olarak hesaplanması için çeşitli önerilerde bulunuyor:

    referansımız hız farklarını aynı michelson-morley deneyinde olduğu gibi ölçmeye engel olduğu için yüksek hassasiyette deneylere ihtiyacımız olduğunu söylüyor,* bu hassayetin de dünya üzerinde 10^-12, dünya ay polarizasyonu deneyleri için 10^-8 olması gerektiğini söylüyor, işin acı yani deneylerin en fazla 10^-4 e ulaşmış olduğunu iddia etmesi ki; sadece 1930da yapılan eötvös deneyi 10^-8, aydan sektirilen lazerle yapılan deneyler ise iki kütlenin eşitliğini 2x10^-13 hassasiyetinde doğruluyor. kendi verdiği braginsky panov atıfında ise 10^-12 hassasiyetine zaten ulaşılmış[1].

    şimdi bu çürütülmenin malzemesi olmuş deneyi bilmemekle beraber, yarman'ın iddia ettiği bir etki varolsaydı kendi hesaplarına göre şimdiden görülmesi gerekiyordu. bu kadar açıkça bulunabilecek bilgilerin ve atıfların, bin kat farkla yanlış verilmiş olması aklımı karıştırıyor. ve entrynin başına dönmek gerekirse, bu hatanın bilim camiasına kapalı olarak yazılmış makalelerin, meslektaş kontrolünden geçmemesi nedeniyle olduğuna inanıyorum.

    [1] çekimsel kütle ile eylemsizlik kütlesi eşitliğini ölçen deneylerin listesi için; http://en.wikipedia.org/…weak_equivalence_principle

    * burada söylemem gerekiyor ki, michelson morley deneyi dünyanın hızını ancak ve ancak ışık etherin içinde hareket ediyor olsaydı ölçebilecekti, bu açıdan bu örneği bu şekilde vermesi uygunsuz.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap