1 entry daha
  • her eve lazım bir firefox eklentisi. aslında eklenti demek de az, kendi eklentileri olan ve firefox üzerinden çalışan bir bibliyografya düzenleme yazılımı (bkz: bibliographic management software) (bkz: reference management software). internet üzerinden araştırma yaptığınızda, coins metadata denen, siteye yerleştirilmiş* rdf bilgilerini kendisi otomatik olarak görüyor ve adres çubuğunda bunu gösteriyor. jstor, muse gibi veritabanlarının yanısıra amazon, google books, google scholar gibi yaygın sitelerde ve hatta çoğu üniversitenin kütüphane sayfalarında dahi (bkz: odtü) işe yarıyor. tek yapmanız gereken adres çubuğunda beliren ikonlara tıklamak. veritabanınız oluşuyor, isterseniz ilgili makalenin pdf dosyasını da indirip firefox profilinizdeki veya kendi tanımladığınız konumdaki zotero klasörüne indiriyor. openoffice (ve ms word) eklentisi sayesinde de word ile ödev, makale, vs. hazırlarken, zotero seçtiğiniz alıntılama* stiline (bkz: mla) (bkz: chicago) uygun bir şekilde alıntılarınızı yapıp otomatik olarak kaynakça veya bibliyografya hazırlamanızı sağlıyor. ayrıca bibtex, endnote gibi formatlarda da veritabanını export edip dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

    faydaları anlatmakla bitmez. eğer ilgileniyorsanız sayfasını mutlaka ziyaret edin, çok nefis. su anda stable sürümü olan 1.0.7 dışında bir de 1.5 sync preview beta sürümü var. beta sürümü bibliyografya veritabanınızı (eğer bir webdav siteniz varsa** dosyalarınızı da) internete yüklemenize olanak veriyor. ayrıca plain text* yerine rtf* notlar alabiliyorsunuz.

    bahsettiğim zotero eklentilerinden bazıları:
    "vertov" video annotation plugin: video dosyalarını firefox içinde açtığınızda, video bilgilerini girmenizi, üzerinde notlar alarak çalışmanızı sağlıyor (bkz: http://digitalhistory.concordia.ca/vertov/)
    "lytero" lyx-kile integration plugin: bununla da zotero'dan doğrudan lyx* veya kile'a referans gönderebiliyorsunuz. (bkz: http://groups.google.com/…-dev/msg/24ff076ccf8e41b4)

    şimdi, neden bu kadar uzun yazdım. çünkü bu zotero eklentisi* uzun süredir kullanmakta olduğum ve gitgide ne kadar iyileştiğine bizzat şahit olduğum bir araç**. ikincisi, tez yazarken böyle birşeylerden haberim olsaydı*** yazdığım taslaklar mütemadiyen alıntıları, referansları abuk subuk yazdığım gerekçesiyle bana geri dönmezdi. buraya kadar tamam mı? yani ben çektim, siz çekmeyin.

    hakını yemeyelim, daha başka bu tip yazılımlar da var (bkz: bibus*) (bkz: endnote*) (bkz: ve tabii ki jabref**) (bkz: vs). ama zotero internet üzerinden özellikle akademik araştırma yaparken çok kullanışlı ve güçlü bir yardımcı.

    üstelik bir üniversite tarafından yapılıyor**. vee üstelik free and open source software** (bkz: free as in beer) (bkz: free as in freedom).

    yaşasın özgür yazılım!
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap