55 entry daha
  • sınavından yüksek almak gerçekten zor, ama geçmek sanıldığı kadar zor değil.

    en basit örneği benim. az buçuk tarih bilgisiyle vizeye 1.5 saat çalıştım 50 aldım, finale yarım saat çalıştım (sorunun çıkacağını tahmin ettiğim konuyu okudum) 40 aldım, dc ile geçtim. derslerinin yarısına girdim, o yarısını da doğru dürüst dinlemedim.

    ne yaptım?

    kuyaş sınavlarında ne talep ediyor, o derse dikkatle kulak verdim. yazdığım yazıyı o talep çerçevesinde şekillendirdim.

    1924'teki bir olaysa soru mesela, olayın nasıl oraya geldiğini kısa bir geçmişiyle anlattım, olayı anlattım ve doğurduğu sonuçları anlattım. (tabii bilgi eksiğim 3 safhada da oldu az çalıştığım için)
    2-2.5 sayfalık düzgün bir makale gibi yazdım ki yazdığım şey, 2300 yılında konuya hakim olmayan kişiler tarafından okunsa, o kişilere bir şeyler ifade edecek nitelikte oldu. okuyucunun konu hakkında bilgi sahibi olmadığı varsayımıyla yola çıktım.

    türkçe'ye dikkat ettim, düzgün sıralı cümleler kurdum ve bağlaçlarla yazının akıcılığını sağladım. afili kelimeler seçtim yer yer...

    sonuç olarak, adam gibi çalışsaydım ben bu sınava, 80-90 alırdım, bunu biliyorum. doğru bilgileri doğru yerde kullanarak ve (atıyorum) nutuk'tan ya da andrew mango'nun atatürk kitabından örnekler vererek ilerleseydim 100'ü zorlardım.

    bu hocaya "çok zor böhühühü" diyenler, hayatlarında adam akıllı yazı kaleme almamış ya da yazdıkları yazılar gittikleri sıradan bir lisede en iyisi olduğu için alkışlanan, ama halbuki iyi olmaktan uzak olan yazılar yazan kişiler...

    üniversite mezunu olmak bi zahmet kolay olmasın o kadar... (mühendislik okuyup bu hocadan ders alanları tenzih ederim) sosyal bilimlerde okuyanlar iki tane adam akıllı yazı kaleme alabilsinler... küçüğüyle birlikte kıl geliyor insanlara belki ama tarihten ziyade bunun için uğraşıyorlar. ilk ve orta öğretimin yanlışlarını telafi ediyorlar.
89 entry daha
hesabın var mı? giriş yap