7 entry daha
  • filme de çekilen necati cumalı hikayesi. hikaye makedonya 1900 kitabında da var cumalı'nın. makedonya 1900 kitabındaki tüm hikayeler gibi, cumalı'nın anne ve babasının şu an kuzey yunanistan'da bulunan, florina'dan anlattıkları hikayelerden biridir. inanılmaz etkileyici, harika bir hikayedir. hikaye'deki rıza bey, necati cumalı'nın babasının dayısıdır. dilahanım ise bir arnavut beyi'nin genç eşidir.
    asıl hikaye'de bir otlak anlaşmazlığı yüzünden rıza bey ve dila hanım'ın kocası olan arnavut beyinin adamları arasında silahlı çatışma çıkar. ve silahlı çatışmada arnavut bey'i öldürülür. ancak vuran rıza bey değildir. buna rağmen arnavut bey'in yakınları rıza bey'i, kendibeylerinin katili bellerler. kendisi de bir ağa kızı olan dila hanım, kocasının öcünü almaya and içer. bunun için de filmdeki gibi anlı şanlı bi eşkiyayı değil, kendi kahyasını görevlendirir.
    hikaye, tüm necati cumalı eserlerinde olduğu gibi kusursuz bir türkçe'yesaiptir. aynı zamanda dkitabı oluşturan diğer hikayelerlebirlikte o kadar güzel bir anlatım içerir ki, filmin asla veasla veremeyeceği bir etki bırakır. zira kitapta dila hanım hikayesinden önceki hikaye, dayı, yani rıza bey'i anlatır. ayrıca hikayede rıza bey dila hanım'a göre oldukça yaşlıdır. dila hanım 22 yaşlarındayken, rıza bey 50lerindedir.
216 entry daha
hesabın var mı? giriş yap