40 entry daha
  • harika bir yazarın aydınlatmasıyla ertesi sabah araç alan harika bir yazarın aydınlatmasıyla ertesi gün aldığım araç. ikinci elde o fiyatlara o kalitedeki en mantıklı araç. peki niye? 2. el c sınıfı araçlara şöyle bir baktım. ikinci elde en makul fiyata sahip araç bu. 2010 üstü aynı km'de, aynı temizlikte araçlardan; toyota corolla 1.3 benzinliler 38bin tlden, corolla 1.6 benzinliler 42 bin tl den, auris benzinliler 38bin tl den, auris dizeller 43 bin tlden, astra benzinliler 40 bintlden, focus mk2 benzinliler baz modelleri 37 bin tlden, focus mk3 baz modelleri 48 bin tlden, honda civicler 47 bin tlden, mazda 3 ler ise 38-42 bin arasında satılıyor. golf ve jettayı saymaya gerek yok. lancer'lar ise 36 dan başlıyor. yani c sınıfında ithal araçlar içerisinde en uygun fiyata sahip.

    düzenleme: yaklaşık 1 yıla yakın kullanım sonucu teknik özelliklerini şöyle bir özetleyeyim:

    kullandığım araç 1.5 atmosferik motorlu, invite donanımlı, otomatik vites, 109 beygir, 143 tork...

    - motor teknik verilerinin anlattığı gibi, ne kuvvetli ne de zayıf. ama zayıfa yakın. daha kuvvetli olabilirdi.
    - yakıt şehir içi 9-10 arası, şehir dışı 6.5-7.5 arası. bu rakam kendi sınıfında en ekonomik verilerden. (bana sakın diğer araçların fabrika verileri ile gelmeyin bu aracın da şehir dışı fabrika verisi 5.2, şehir içi 7.7)
    - yol tutuş; bana daha önceden zayıf gelmişti. lakin kullandıkça çok büyük yanılgı içerisinde olduğumu anladım. zorladım, epey bir zorladım, hatta trafiğe kapalı alanda da zorladım. baya iyi... araç yatıyor, yattıkça korkuyorsunuz... direksiyonu hafif, bu da sizi korkutuyor... lakin kopmuyor, yoldan çıkmıyor, çizgisinde sabit. tuhaf ama başarılı, oldukça başarılı. yüksek hızlarda direksiyonun ağırlaşmaması sizi ürkütüyor ama ürkmeyin devam edin, kopmuyor...
    - komfor konusu değişik. yani kullandığım araçta sanki yumuşak süngerli süngerli tv koltukları var. inanılmaz rahat. destekleri de var yanda o da güzel, tutuyor seni. ön arka kolçak var, arka diz mesafesi ise d sınıfı araçlar için bile geniş sayılacak düzeyde. ölçüler gayet yeterli, hatta fazla. ama kokpit zayıf. çok sadece. çok basit. sadece vitesin oraya doğru kırmızı ambiyans ışığı koymuşlar gece güzel oluyor. c sınıfının o sert tavrı bu arabada pek yok. oldukça rahat. yaylana yaylana gidiyorsunuz. lakin yaylanıyorsunuz diye yol tutuşundan taviz vermiyorsunuz bunu hatırlatayım yine.
    - sağlamlık ve masraf olayı şu: şuana kadar bana sadece yıkama masrafı çıkartıyor. siyah olduğu için kiri çok gösteriyor, onun dışında klasik japon işte. sanayiyi unutuyorsunuz.
    - ve en son o klasik lpg olayı. bu arabalara lpg olmuyormuşmuş. oluyor efendim. ya da diğerlerinden farkı yok. olay şu: yeni araçların hemen hemen hepsi artık magnezyum sübap kullanıyor. magnezyum sübap da çelik sübaplara göre lpg'ye daha az mukavemet gösteriyor. hani hondaya gittiğinizde honda lpgli alacağınız araç için sizden yaklaşık 5 bin tl ekstra para istiyor ya, heh işte o ekstra 5 bin tl'nin bir kısmı size lpg kiti dedikleri çelik sübaplardır. magnezyumları söküp çelikleri takıyorlar. magnezyum sübap üzerine binmiş bir lpg ise sizi yaklaşık 60 bin km ye kadar sorunsuz götürür genelde 80-100 km civarında arıza görürsünüz. bunun da maliyeti 1500 tl'dir. o zamana kadar araç bu rakamı çoktan amorti ettiği için sahipleri genelde taktırır. bu da şuan her araç için olan bir şeydir. sadece mitsubishi'ye özgü değil yani. lpgsiz de zaten magnezyum sübaplar çeliklere göre yine erken veda edeceklerdir motora.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap