1 entry daha
  • paraklit, ya da ingilizcesi ile paraclete (aramaya inandim cok sukur) yunan orijinli bir kelimedir. isaya gonderilmemis ya da isanin getirmedigi bir kitap olan (ki isanin kitap getirdigi, kitapli oldugunu iddia eden cevreler de vardir, ama yeni ahit ismi denk gelen azizlere ilahi esin yoluyla geldigi kabul edilen tekstlerdir, haberimiz olsun) yuhanna incilinde bahsi gecer ve kendisi aslen hristiyanlarin iddia etmedigi uzere isa mesih degil, isa mesihden sonra hristiyanlara guc anlarda dogru yolu gostermesi icin atanmis oldugu kabul edilen kutsal ruhdur.

    isa'nin paraklitten bahsetmesinin sebebi de dikkat cekicidir: kenan diyarinin "ben mesihim, ben peygamberim" diyenler cenneti olmasi sebebiyle bu grubun zirveye oynamis bir uyesi olan isa kendisinden sonra gelecek "mesih"lere karsi onlem olark parakliti, yani kutsal ruhu goreve atar. yani ete kana burunmus "mesih"lere itimad edilmemesini, kutsal ruhun insanin icine doguracagi iyi ve dogru dusuncenin takip edilmesi gerektigini soyler. boylesi bir metinden tutup da "muhammed paraklittir" mesajini almak icin maalesef kontekstten bagimsiz cimbizla paraklit ayiklamak gerekiyor.

    (john 14:26"but the paraclete, the holy spirit, whom the father will send in my name, he will teach you all things and bring to your remembrance all that i have said to you". )

    islam "alim"lerinin ve hristiyanliktan muhammedilige gecen kimi hristiyanlarin da "bu bahsedilen suphesiz ve dosdogru muhammeddir" demelerinin sebebi paraklit'in kelime karsiliginin ve fiiliyatinin ahmed ile ortusmesidir. lakin john 14:26 da net bir sekilde paraklit'in kutsal ruh oldugunun alti cizilmistir, uzerine hallenmenin bu noktadan sonra luzumu suphelidir. kaldi ki muhammedin isminin kutsal ruhun sifatlarina denk gelen erdem, guzellik ile ortusmesi, uyusmasi da sasirtici olmamalidir. kureys kabilesinin ileri gelenlerinden birinin oglunun adinin godos, serefsiz, guvenilmez kisi konmasi da epey manasiz olurdu.

    iyimser bir tahmin ile ortak bir noktaya varmak gerekirse paraklit'in yani kutsal ruh'un muhammedi yonlendirdigi soylenebilirse de, bunun kendince zararlari olacaktir. zira islami inanisa gore muhammed kutsal bir ruh tarafindan yonlendirilmemkte bizzat allah tarafindan secilmisligi sebebiyle, cebrail ile kitap ve din vahyedilmektedir. ayrica boylesi bir uyumun "bozulmus bir metni" oldugu kabul edilen incil'e dayandirilmasi da dini argumanin tabiatina aykiridir. zira islamiyet incilin neresinin "bozulmus" oldugu soylenmez, butun metnin saibe altinda kaldigi bir durumda yuhanna incilinin tam da paraklitten bahseden bolumlerinin manipule edilmis olmayacaginin garantisi yokken bundan dayanak olusturmak akil olmayacaktir.

    hulasa islam alimlerinin dayanaginin hristiyan metinleri olmamasi islamiyetin bekaai icin luzumlu gorulmektedir, zira paraklit kutsal ruh tanimiyla dahi olsun isa'nin yaninda taseron'dan ote bir vasfi olmayan bir kurumdur, isanin ikinci gelisinde bir kenarda oturup cekirdek citletecektir. yani kul muhammed tanrisi olan isanin sozunu dogrulamak icin yonlendirilmisse muslumanlar icin akillara zarar celiskiler olusmaktadir. zira muhammed kendisini mujdeleyen incille alakasi olmayan, onu yalanlar beyanatlarin altina imza atmis kendisini yonlendirenlere feyk atmistir gibi bir hukme varmak soz konusudr. aman diyelim.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap