60 entry daha
  • sâd suresi kuran'daki hatta islam alemindeki en önemli suredir. mana olarak değil bağlam olarak en önemli suredir. islam tarihi açısından bir kırılma noktasıdır.

    islam tarihini öğrenmek için başlangıç olarak kuran'ı nüzul sırasına(vahiy sırası) göre türkçe okumanız yeterlidir. evlerinizde bulunan kuran karmadır. yani sureler muhammed'e iniş sırasına göre değil, karma düzenlenip kuran'a konulmuştur. iddialı bir şekilde söylüyorum; kuran'ı nüzul sırasına göre okumanız islam tarihinin %50'sini öğretir. kuran vahiy sırasına göre okunursa gayet açıklayıcı ve bağlayıcı bir kitaptır.

    nüzul sırasının(vahiy sırası) önemine değindikten sonra sâd suresine tekrar bakalım. sâd suresi nüzul sırasına göre 38. suredir. uzunluk olarak kendinden önceki ilk 37 sureyle kıyaslanınca o ana kadar ki en uzun suredir.

    islam öncesi islam coğrafyasında özellikle mekke'de ay paganizmi başta olmak üzere güneş ve yıldızlara tapım kültü yaygındı. ilk 37 surede bunun izleri net görülüyor. örneğin müddessir32, 33, 34 ayetlerinde şunlar yazılı;

    " hayır hayır ay'a andolsun ki, dönüp gitmekte olan geceye, ağarmakta olan sabaha andolsun ki....."

    mekke'de hristiyan ve yahudi varlığı yoktu. muhhammed bu dinlerden haberdardı ama içeriği hakkında bilgisi çok çok azdı. ilk 37 surede 2-3 defa tek tevrat ve incil'de bulunan ibrahim ve adem'den bahseder.

    38. sâd'tan itibaren hz. ömer eline tevratı alıp devreye girer ve ipleri eline alır. 38. sâd'tan itibaren yoğun bir şekilde tevrat'ta adı geçen peygamberler işlenir. bu yüzden sâd bir kırılma noktasıdır. el-huruf el-mukatta'a adı verilen surelerin başlangıcında bulunan anlamsız harf öbekleri de bu sureden itibaren surelerin başına konur.

    size bayram tatili için birkaç yazı önereyim, okuyup aydınlanırsınız.

    visitors adlı yazarın ay tanrısının islamdaki yeri hakkındaki aydınlatıcı entrysi;
    (bkz: ay tanrısı/#26984492)

    benim islamın ay inancına dair daha detaylı yazım. tüm sureler didik didik edilerek incelendi.
    (bkz: islam'ın ay kültüne sahip pagan kökenli din olması)

    3 semavi dinin kökeni hakkındaki yazım;
    (bkz: semavi dinler/#145299031)

    museviliğin kökeni hakkındaki yazım;
    (bkz: hz. musa/#126101083)

    muhammed sonrası emevi devletinde ay inancının devam ettiğine dair yazım;
    (bkz: emeviler/#142062204)
hesabın var mı? giriş yap