• yapılacak her şeyi yapıp bize bir şey bırakmayan sanatçıların başını çeker,foto reproduction alanındaki enfes yorumları,hayvan derecede desen gücü,pastel ve 2-3 renkli kalemle yarattığı sürrealist kompozisyonlar,inanılmayacak suluboya işleri,hastalıklı ve dahiyane yaratım süreçlerinin yansıması olan fotoğraflarrrrrgghhh
    (bkz: öldürün lan beni)
  • 1965-1969 yılları arasında “deneysel yüksek grafik eğitimi enstitüsü”’nde eğitim gördü

    1966 yılında küçük bir izleyici kitlesine ilk performansını sundu,kafasına devamlı bağladığı ünlü bandajını ilk defa burada kullandı.

    1966-1973 yılları arasında viyana güzel sanatlar akademisi resim bölümünde okudu.burada aşırı gerçekçi bedensel yaralı çocuk resimleri serilerini yaptı, "unkeusches kind" (unchaste child), "peinlich" (embarrassing), "gemeines kind" (mean child); first oil paintings: "mutter, du hier?" (mother, is it you?); "führer, wir danken dir!" (führer, we thank you!) gibi önemli eserlerini bu okulda tamamladı.

    okuldayken 1970 yılında viyana güzel sanatlar akademi ödülünü kazandı.

    1971 yılında ilk oto portre sergisini açtı,kafasında bandaj olan portresini fotoğraf olarak ilk defa bu sergide kullandı.aynı yıl kardinal könig ödülüne layık görüldü.

    viyana yakınındaki mödling şehrinde açılan sergisinde resimlerine belediye başkanı polis tarafından el koydurdu.gerekçe toplum ahlakını bozmasıydı.

    viyana’daki bir başka sergisinde nazi karşıtı bir resmine kimliği belirsiz insanlar tarafından zarar verildi.

    ilk halk arası performansını viyana’da bir restoranda gerçekleştirdi.

    helnwein’in resimlerini sergileyen bir galeri ve basın bülteni aşırı protesto yüzünden şehir meclisi tarafından 3 gün süreyle kapatıldı.

    ilk defa “profil” adında bir politika ve magazin dergisine “suicide in australia” eseriyle kapak oldu..dergi abonelerinin çoğu aboneliklerini iptal ettirdi.

    1973’te ünlü 15 bandajlı çocuk fotoğrafından oluşan performansını viyana’nın göbeğinde sergiledi.

    zdf adli alman yerel televizyonu helnwein’in filmini yaptı.

    1974 de theodore körner ödülünü aldı.

    1975 de mürekkep ve tarama ucuyla bir seri işe başladı.

    1977 de 7 ay boyunca amerika’da kaldı

    andy warhol helnwein’e new york’ta bir dizi poz verdi.

    1982 de rolling stones ile londra’da tanıştı. mick jagger, keith richards, ron wood, charlie watts and bill wyman’da helnwein’ poz verdiler.

    avustralyalı şair wolfgang bauer helnwein için "song for helnwein - boulevard of broken dreams". adında bir ballad yazdı.

    1983 de münih stadyumunda one man show adındaki performansını sergiledi,yüz binlerce kişi aynı anda izledi.

    1984 de en ünlü oto portre fotoğrafı olan bandajlı fotoğrafıyla times dergisine kapak oldu.

    peter hajek’in “helnwein” adlı filmi berlin film festivalinde ödül aldı.

    1985 de almanya’ya yerleşip orada bir şatoda yaşamaya başladı,burada iş anlayışı ve hedefi değişti.fotoğraf üzeri akrilik boyamalar,3 lü 4 lü pozlar üzerine boyamalar,tarihte ünlü anları belgeleyen fotoğraflar üzerine montajlar ve büyük format portre fotoğraflar gibi işleri burada yapmaya başladı.

    carl orff’un ölümsüz eseri “carmina burana” nın operasında set ve kostüm dizaynını tamamen kendi yaptı.

    1985-1990 yılları arasında eserleri dünyanın bir çok ülkesinde yüzlerce değişik galeride sergilendi. aynı tarihler arasında charles bukowski,robert crumb,william burroughs gibi underground sanatın ileri gelen insanlarıyla fotoğraf çalışmaları yaptı ynı zamanda michael jackson,rolling stones gibi süper starlarla da çalıştı.

    1997 de marilyn manson ile bir dizi kreasyon işi ve sergi yaptı.hollywood’un ünlü aktörlerinden sean penn helnwein’e bir film projesi teklifinde bulundu.

    dünyadanın en saygın sanat müzeleri helnwein’in bir çok eserini bulundurmaktadır

    (cevırı : broken)

    daha fazla bilgi ıcın:

    http://www.helnwein.de/
    http://www.helnwein.com.fr/
    http://www.helnwein.com.mx/
    http://www.helnwein.ch/
    http://www.gottfried-helnwein.at/
    http://www.gottfriedhelnwein.ie/
    http://www.helnwein.net/
    http://www.helnwein.info/
    http://www.helnwein-archive.com/
    http://www.helnwein-archiv.de/
  • (bkz: http://www.bakdergisi.com/…rtajgoster&roportajid=38)

    "maddeciliğin sonunda zafer kazandığı bir dönemde yaşıyoruz. dünya perilerden, cadılardan, elflerden, meleklerden, büyülü kalelerden ve saklı hazinelerden arındı. hayal kurmak bugünlerde çocukların beyni için kimyasal bir dengesizlik olarak görülüyor."
  • kızına ali adını koyacak kadar muhammed ali hayranı olan sanatçı.
  • tam ismi gottfried helnwein olan asmis sanat insani. kendisi hakkinda taschen den cikan ve piyasada olmadigi gibi taschen.com dada olmayan bir kitap disinda, rammstein1 ve 2 nin kapagi ile taninmakta...
    http://www.helnwein.com/ ziyaret edilebilini...
  • viyana modern sanatlar muzesinin biseysi olan biri soyle demis:
    -warhol is the pre-helnwein ...
  • oldugu zaman steve jobs'a uzuldugumden daha cok uzulecegim adamdir. bu amcanin biraktigi her eser, kendisinden kalan burusturulup atilmis her eskiz kagidi gozumde zibilyon tane iphone'dan daha kiymetlidir.

    ayrica bir birinden yetenekli iki kizi vardir: ali helnwein ve mercedes helnwein
  • zamanın ötesinde, zamansız bir adam.
    kendisinin leitmotifi kan revan içinde kalmış, yaralanmış, ölmüş çocuk fotoğrafarıdır. nerede vahşi biçimde kan içinde kalmış çocuk gördünüz, aklınıza getireceğiniz isimlerden biri olabilir yani.
    bir çok eserinde yaralanma, acı, şiddet, ölüm gibi konuları kariyeri boyunca kullanmasına rağmen, sıklıkla çocukları seçmesi, çocuk mefhumunun algıda ilk olarak savunmasız ve aciz insan düşüncesini uyandırması sebepli.
    iki örnekle anlatacak olsam mesela:

    "the murmur of the innocents" adlı bir grup çalışmasında, askeri üniformalar içinde vurulmuş, yaralanmış, sargılar içinde çocukları resmeder ve amacı çocukların suistimaline tepki çekmektir misal. bu suistimal, çalışmadan da anlaşılacağı gibi, aklınıza ilk gelen haliyle yani cinsel suistimal değil, düşüngüsel suistimaldir.

    "epiphany" eserleri ise din ve savaş nosyonu üstüne kuruludur. genelde nazi propoganda posterlerinden aldığı sahneleri, gerekli değişikliklerle sunar. epiphany ii eserinde, memesi açıkta madonna tasvirinin kucağındaki bebek* gözü kapalı olarak üniformalı askerlere parmağını doğrultuyor. mutlak kötülüğün mümessili drittes reich, koşullu kötülüğün mümessili katolik kilisesi ile buluşuyor eserde.
  • iki gün önce viyana albertina müzesinde eserleri ile çarpıldığım, büyülendiğim, hayran kaldığım sanatçı. gerçekle kurguyu muhteşem şekilde harmanlamış ve sunmuş. sanat çok acayip bir evren. zeka, duygu ve yetenek olduğu sürece yaratıcılık hiç bitmiyor. eski eserleri hayranlıkla izlerken, günümüzdekileri de hafife almamak lazım. hiperrealizmin büyüleyici güzellikte, felsefi bir sanatsal akım olduğunu da böylece öğrenmiş olduk.
  • 1988 yılında sahnelenmiş bir macbeth oyununa da kendine has sahne, kostüm ve makyaj tasarımı ile ürkütücü bir güzellik katmış avusturyalı sanatçı.

    https://www.helnwein.com/…ndar/article_2917-macbeth

    kendisi macbeth gibi bir eser için nokta atışı bir seçim olmuş gibi.
hesabın var mı? giriş yap